• ÐñïâëÞìáôá Ôñïöïäïóßáò

Στην περßπτωση που ο υπολογιστÞς δεν ανοßγει καθüλου αρχßζετε ελÝγχοντας την πρßζα, αφοý μπορεß να Ýχει βγει το καλþδιο τροφοδοσßας του υπολογιστÞ. Θα πρÝπει να βεβαιωθεßτε üτι το καλþδιο ρεýματος εßναι πÜνω στο τροφοδοτικü και üτι ο διακüπτης του τροφοδοτικοý βρßσκεται στη θÝση "Ι".

Αν υπÜρχει πολýμπριζο, θα πρÝπει να βεβαιωθεßτε üτι εßναι ανοιχτü και üτι λειτουργεß η πρßζα, συνδÝοντας κÜποια Üλλη συσκευÞ σ´ αυτÞ. Αν παρüλα αυτÜ δεν λειτουργεß ελÝγχετε την περßπτωση το ßδιο το καλþδιο να εßναι κομμÝνο εξωτερικÜ.

Αν δεν υπÜρχει πρüβλημα με το καλþδιο, την πρßζα και τις συνδÝσεις, βγÜζετε οτιδÞποτε Ýχετε συνδεδεμÝνο στον υπολογιστÞ: οθüνη, πληκτρολüγιο, ποντßκι, εκτυπωτÞ, scanner, τα πÜντα εκτüς απü την τροφοδοσßα, και δοκιμÜζετε να τον ξανανοßξετε. Αν με αυτüν τον τρüπο ανÜβει, σημαßνει πως κÜποια συσκευÞ που Þταν συνδεδεμÝνη στον υπολογιστÞ τον βραχυκýκλωνε. Για να εντοπιστεß η συσκευÞ που παρουσιÜζει το πρüβλημα, αφοý κλεßσετε ξανÜ τον υπολογιστÞ, συνδÝετε ξεχωριστÜ μßα-μßα üλες τις συσκευÝς και ξαναδοκιμÜζετε (πληκτρολüγιο, ποντßκι, κ.ο.κ.). ΔοκιμÜζετε με üλες τις συσκευÝς (κλεßνοντας πÜντα τον υπολογιστÞ πριν συνδÝσετε οτιδÞποτε), μÝχρι να εντοπßσετε τη συσκευÞ που παρουσιÜζει το πρüβλημα.

Αν συνεχßζει να υπÜρχει πρüβλημα ανοßγετε το κουτß του υπολογιστÞ. Πριν αγγßξετε οτιδÞποτε στο εσωτερικü του, ακουμπÜτε σε κÜτι μεταλλικü για να γειωθεßτε. Αν Ýχετε στατικü ηλεκτρισμü στα δÜχτυλÜ σας, εßναι πιθανü ακüμα και να κÜψετε τα ευαßσθητα κυκλþματα του υπολογιστÞ.

ΜερικÝς μητρικÝς (motherboard) Ýχουν Ýνα μικρü λαμπÜκι LED στην επιφÜνειÜ τους, που εßναι αναμμÝνο ακüμα κι αν ο υπολογιστÞς εßναι σβηστüς, σαν Ýνδειξη üτι η μητρικÞ (motherboard) τροφοδοτεßται σωστÜ. Αν υπÜρχει LED και εßναι σβηστü Þ δεν υπÜρχει καθüλου LED, αποσυνδÝετε üλες τις συσκευÝς απü το τροφοδοτικü (σκληροýς δßσκους, floppy drive, DVD Recorder, ανεμιστÞρες, φþτα κ.λ.π.), ελÝγχετε τη σýνδεση του τροφοδοτικοý με τη μητρικÞ (motherboard) και ξαναδοκιμÜζετε.

ΤÝλος, χρησιμοποιεßτε Ýνα πολýμετρο, για να ελÝγξετε το τροφοδοτικü. ΠιÝζετε τους ακροδÝκτες του πολýμετρου στις εξüδους του τροφοδοτικοý αρκετÜ þστε να Ýρχεται σε επαφÞ με το γυμνü καλþδιο, αλλÜ üχι υπερβολικÜ γιατß μπορεß να προκληθεß ζημιÜ στη μητρικÞ (motherboard). Τα πορτοκαλß καλþδια πρÝπει να δßνουν 3.3 Volt, τα κüκκινα καλþδια πρÝπει να δßνουν 5 Volt και τα κßτρινα πρÝπει να δßνουν 12 Volt. Τα μαýρα καλþδια εßναι καλþδια γεßωσης. Αν το πολýμετρο δεν δεßχνει κÜποια Ýνδειξη, τüτε χρειÜζεται αλλαγÞ του τροφοδοτικοý. Ωστüσο, κÜποια τροφοδοτικÜ περιÝχουν (εσωτερικÜ) ασφÜλειες, οι οποßες μπορεß να Ýχουν καεß για κÜποιο λüγο. Στην περßπτωση αυτÞ απαιτεßται μüνο η αλλαγÞ της καμÝνης ασφÜλειας. Σε Üλλες περιπτþσεις μπορεß να Ýχει καεß κÜποιος πυκνωτÞς Þ κÜποιο απü τα τρανζßστορ ισχýος, οπüτε χρειÜζεται μüνο η αντικατÜσταση του καμÝνου στοιχεßου. ΑλλÜ θα πρÝπει να ελεγχθεß ο λüγος που κÜηκαν αυτÜ και να διορθωθεß το πρüβλημα γιατß μπορεß να καοýν ξανÜ ακüμη και αμÝσως μετÜ την αντικατÜσταση τους.

Η Üποψη üτι üσο περισσüτερη ισχý (σε Watt) δßνει Ýνα τροφοδοτικü, τüσο καλýτερης ποιüτητας εßναι, εßναι λανθασμÝνη. Η ισχýς του τροφοδοτικοý πρÝπει να απασχολεß το χρÞστη μüνο σε περιπτþσεις που η μητρικÞ Ýχει πληθþρα απü κÜρτες πÜνω της (π.χ. αποθηκευτικÝς μονÜδες, κÜρτες γραφικþν). ΣυνÞθως, Ýνα τροφοδοτικü με 450-500 Watt εßναι υπεραρκετü για τους υπüλοιπους χρÞστες. Θα πρÝπει η ισχýς που διαθÝτει το τροφοδοτικü να ικανοποιεß τις ελÜχιστες απαιτÞσεις του συνüλου των συσκευþν που συνδÝονται σε αυτü. ΠÝρα απü την ισχý (Watt), υπÜρχει η Ýνταση του ρεýματος που δßνουν τα τροφοδοτικÜ. Η ισχýς δßνεται απü το γινüμενο της τÜσης με το ρεýμα. Τα περισσüτερα συστÞματα του υπολογιστÞ δεν χρησιμοποιοýν τÜση πÜνω απü 12V για τις ανÜγκες τους.

ΠηγÝς:
http://techblog.gr/computers/tech-how-to-choose-hardware-components-part-3-73131/
http://tinyurl.com/nv4xuy8
http://mycomputer.gr/news/market-guide/1057-odigoa-agoras-trofodotiko
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2388692,00.asp




    8 Áíáãíþóåéò
    ÐçãÞ: ÓÇÌÅÉÙÓÅÉÓ ÌÁÈÇÔÇ ÔÅ×ÍÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ÕÐÏËÏÃÉÓÔÉÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÊÁÉ ÄÉÊÔÕÁÊÙÍ ÕÐÏÄÏÌÙÍ(à ÔÜîç Åðáë Ôå÷íéêüò Ç/Õ êáé Äéêôýùí Ç/Õ)


Åêôýðùóç