• Ðñùôüêïëëï CSMA/CD (IEEE802.3)

Πρüτυπο πρüσβασης στο μÝσο ΙΕΕΕ 802.3
Το πρüτυπο ΙΕΕΕ 802.3 περιγρÜφει το πρωτüκολλο ελÝγχου πρüσβασης στο φυσικü μÝσο,για τοπικü δßκτυο υπολογιστþν τοπολογßας αρτηρßας.
Το πρüτυπο ΙΕΕΕ 802.3 καλýπτει τα πρωτüκολλα του φυσικοý επιπÝδου και του
υποεπιπÝδου MAC. ¸τσι με το πρüτυπο ΙΕΕΕ 802.3 καθορßζονται οι υπηρεσßες που
προσφÝρει το υποεπßπεδο MAC προς το υποεπßπεδο LLC που εßδαμε στην προηγοýμενη παρÜγραφο. Επßσης καθορßζεται ο τρüπος πρüσβασης του υποεπιπÝδου MAC στο φυσικü μÝσο.

Ο τρüπος πρüσβασης στο μÝσο, που χρησιμοποιεßται στο πρüτυπο ΙΕΕΕ 802.3, εßναι γνωστüς ως μÝθοδος "ΠολλαπλÞς ΠροσπÝλασης με Ακρüαση ΦÝροντος και Ανßχνευση Συγκροýσεων" (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection - CSMA/CD).

ΤÝλος καθορßζονται τα σÞματα σηματοδοσßας και οι τρüποι σýνδεσης στο φυσικü μÝσο. ΕπειδÞ οι τρüποι σýνδεσης με το φυσικü μÝσο ποικßλουν αναλüγως με την επιλογÞ του φυσικοý μÝσου, υπÜρχουν εναλλακτικÜ πρüτυπα που θα τα παρουσιÜσουμε παρακÜτω.

Στη συνÝχεια θα περιγρÜψουμε τα χαρακτηριστικÜ της μεθüδου CSMA/CD.


ΜÝθοδος πρüσβασης στο μÝσο CSMA/CD
Ο συνδυασμüς της μεθüδου CSMA/CD και της τοπολογßας αρτηρßας συχνÜ αναφÝρεται ωςΕthernet. To Ethernet αναπτýχθηκε απü την εταιρεßα Xerox στις αρχÝς του 1970 και υπÞρξε η βÜση για την ανÜπτυξη του πρωτοτýπου IEEE 802.3. ΥπÜρχουν δýο εκδüσεις του Ethernet (η I και η II). Η αρχικÞ Ýκδοση του Ethernet (η I) δεν Þταν συμβατÞ με το IEEE 802.3, αλλÜ η
Ýκδοση II εßναι βασικÜ η ßδια με το IEEE 802.3. ΣÞμερα, ο üρος Ethernet συχνÜ αναφÝρεται σε üλα τα δßκτυα, που χρησιμοποιοýν τη μÝθοδο CSMA/CD και γενικÜ συμμορφþνονται με το πρüτυπο Ethernet Þ τις διÜφορες εκδοχÝς του IEEE 802.3.


Ο αλγüριθμος πρüσβασης στο μÝσο Ýχει ως εξÞς:


¼λοι οι σταθμοß εργασßας, που συνδÝονται στο ßδιο φυσικü μÝσο και εßναι ενεργοß, πρÝπει να ακοýσουν το μÝσο (καλþδιο). ΕÜν το μÝσο μετÜδοσης εßναι απασχολημÝνο, ο σταθμüς εργασßας που θÝλει να μεταδþσει δεδομÝνα, θα πρÝπει να περιμÝνει Ýως üτου ελευθερωθεß. ¼ταν το μÝσο εßναι ελεýθερο, ο σταθμüς εργασßας ξεκινÜ αμÝσως τη μετÜδοση των πλαισßων του. ΕÜν την ßδια χρονικÞ στιγμÞ, που το μÝσο ελευθερþνεται, υπÜρξουν και Üλλοι σταθμοß εργασßας, που θÝλουν να μεταδþσουν στο μÝσο, θα δημιουργηθεß το φαινüμενο της σýγκρουσης (collision). Στην περßπτωση αυτÞ, οι σταθμοß, που προσπÜθησαν ταυτüχρονα να εκπÝμψουν, θα αντιληφθοýν το φαινüμενο και θα μεταδþσουν σýντομο σÞμα, που θα αναφÝρει την ýπαρξη σýγκρουσης και θα σταματÞσουν
την εκπομπÞ των υπüλοιπων πλαισßων τους, εÜν βÝβαια Ýχουν απομεßνει και Üλλα προς μετÜδοση.

ΜετÜ το σÞμα γνωστοποßησης της σýγκρουσης, οι σταθμοß που συμμετεßχαν στη
σýγκρουση θα περιμÝνουν κÜποιο τυχαßο χρονικü διÜστημα πριν επιχειρÞσουν ξανÜ τη μετÜδοση.
Μια πολý κρßσιμη παρÜμετρος, η οποßα επηρεÜζει και την απüδοση της μεθüδου, εßναι ο χρüνος, που απαιτεßται για την ανßχνευση σýγκρουσης. ¼πως Ýχουμε αναφÝρει, üλοι οι σταθμοß εργασßας, που συνδÝονται στο φυσικü μÝσο με την μÝθοδο CSMA/CD, πρÝπει να παρατηροýν συνÝχεια το μÝσο.

ΕπομÝνως, üταν Ýνας σταθμüς αρχßσει να μεταδßδει πλαßσια στο μÝσο και συμβεß σýγκρουση, ο σταθμüς θα την αντιληφθεß, επειδÞ και ο ßδιος θα αντιληφθεß üτι τα πλαßσια, που Ýχει μεταδþσει στο μÝσο, εßναι αλλοιωμÝνα, λüγω του θορýβου, που θα προκληθεß, απü την ταυτüχρονη εκπομπÞ πλαισßων (στην ουσßα ηλεκτρικþν σημÜτων) απü τους Üλλους σταθμοýς. ΠρÝπει, επομÝνως, η ανßχνευση της σýγκρουσης απü το σταθμü εργασßας να γßνει σε χρüνο μικρüτερο απü τη διÜρκεια μετÜδοσης του συνüλου των πλαισßων. ΑυτÞ η παρατÞρηση δημιουργεß αυτüματα περιορισμοýς στο μÝγιστο μÞκος του καλωδßου, καθþς και στους ρυθμοýς μετÜδοσης των σταθμþν εργασßας.




    30 Áíáãíþóåéò
    ÐçãÞ: ÄÉÊÔÕÁ ÕÐÏËÏÃÉÓÔÙÍ-Ã ÔÜîç ÔÏÌÅÁÓ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÊÇÓ ÅÐÁ.Ë.-ÓÇÌÅÉÙÓÅÉÓ ÌÁÈÇÔÇ


Åêôýðùóç