• ÐñïâëÞìáôá - ÌçôñéêÞ êÜñôá, åðåîåñãáóôÞò, ìíÞìåò

Αν υπÜρχει υποψßα üτι το πρüβλημα εßναι στη μητρικÞ κÜρτα, στον επεξεργαστÞ Þ τις μνÞμες, το πρþτο πρÜγμα που πρÝπει να κÜνετε εßναι Ýνας οπτικüς Ýλεγχος της μητρικÞς πλακÝτας.

Μια συνηθισμÝνη κοινÞ αιτßα των προβλημÜτων Þ της αποτυχßας μιας μητρικÞς πλακÝτας εßναι οι «φουσκωμÝνοι» Þ «σκασμÝνοι» πυκνωτÝς . ΕλÝγχοντας την κορυφÞ του κÜθε πυκνωτÞ μπορεßτε να δεßτε αν εßναι εξογκωμÝνος, Ýστω και λßγο, Þ αν Ýχει διαρροÞ, η οποßα αποτελεß Ýνδειξη üτι ο πυκνωτÞς Ýχει καεß. Αν υπÜρχει οποιαδÞποτε διüγκωση Þ σκÜσιμο στους πυκνωτÝς, εßναι πολý πιθανüν η αιτßα των προβλημÜτων να εßναι η μητρικÞ πλακÝτα του υπολογιστÞ. Μπορεß να εßναι δυνατÞ η αντικατÜσταση ενüς εξογκωμÝνου Þ σκασμÝνου πυκνωτÞ, αλλÜ η διαδικασßα απαιτεß ακρßβεια στη συγκüλληση.

Για να γßνει οπτικüς Ýλεγχος στον επεξεργαστÞ (CPU), θα χρειαστεß να αφαιρεθεß ο επεξεργαστÞς απü τη μητρικÞ. Μüλις αφαιρεθεß, ελÝγξτε για λυγισμÝνες ακßδες στην πλευρÜ που εισÜγεται στη μητρικÞ πλακÝτα. Αν εντοπιστεß λυγισμÝνη ακßδα, εßναι πιθανü αυτÞ να εßναι η αιτßα των προβλημÜτων. Οι λυγισμÝνες ακßδες στον επεξεργαστÞ μπορεß να επανÝλθουν στην αρχικÞ τους θÝση, αλλÜ πρÝπει να γßνει με πολý προσοχÞ, καθþς εßναι εýκολο να σπÜσει κατÜ λÜθος μια ακßδα, στην προσπÜθεια να λυγßσει πßσω στη θÝση της. Αν συμβεß αυτü, ο επεξεργαστÞς (CPU) θα πρÝπει να αντικατασταθεß.
ΕÜν κατÜ τον οπτικü Ýλεγχο δεν υπÜρχουν ορατÜ προβλÞματα, θα πρÝπει να χρησιμοποιηθεß βοηθητικü πρüγραμμα λογισμικοý Þ υλικοý για τη διÜγνωση του προβλÞματος.

¼πως αναφÝρθηκε και προηγουμÝνως, αν η μητρικÞ διαθÝτει LED και εßναι αναμμÝνο σημαßνει üτι το τροφοδοτικü δßνει ρεýμα, τüτε το επüμενο βÞμα εßναι ο Ýλεγχος της μητρικÞς (motherboard). Για να γßνει αυτü αποσυνδÝετε üλες τις συσκευÝς (σκληρü δßσκο, floppy drive, DVD recorder) απü τη μητρικÞ. ΕλÝγχετε αν το κουμπß του κουτιοý που ενεργοποιεß τον υπολογιστÞ εßναι συνδεδεμÝνο στη μητρικÞ. Αυτü εßναι Ýνα πολý μικρü, διπλü καλþδιο, συνÞθως μαυρüασπρο, με την Ýνδειξη Power SW (switch). Απü το βιβλßο οδηγιþν της μητρικÞς, που μπορεßτε να το βρεßτε στη σελßδα του κατασκευαστÞ, αν δεν υπÜρχει σε Ýντυπη μορφÞ, εντοπßζετε τον τρüπο που εßναι συνδεδεμÝνο. ΦυσικÜ υπÜρχει η περßπτωση να Ýχει χαλÜσει το ßδιο το κουμπß, οπüτε μπορεßτε να "βραχυκυκλþσετε" τις δυο ακßδες (pins) φÝρνοντÜς τες σε επαφÞ.

Αν κÜνοντας αυτÜ δεν Ýχει λειτουργÞσει το σýστημα, αφαιρεßτε üλες τις κÜρτες επÝκτασης (π.χ. ξεχωριστÞ κÜρτα Þχου Þ κÜρτα δικτýου) εκτüς απü την κÜρτα γραφικþν και ξαναδοκιμÜζετε. Η κÜρτα γραφικþν εßναι η μεγαλýτερη κÜρτα στον υπολογιστÞ και εßναι αυτÞ που συνδÝεται με την οθüνη. ΑυτÞ η κÜρτα μπορεß να εßναι ενσωματωμÝνη στη μητρικÞ, οπüτε να μην υπÜρχει ως ανεξÜρτητη. Τα εντελþς απαραßτητα υποσυστÞματα που χρειÜζεται για να ανÜψει Ýνας υπολογιστÞς εßναι: το τροφοδοτικü, η μητρικÞ πλακÝτα, ο επεξεργαστÞς, η μνÞμη και η κÜρτα γραφικþν. ¼λα τα Üλλα δεν συνεισφÝρουν στο να ξεκινÞσει ο υπολογιστÞς. Για να ξεκινÞσει ο Ýλεγχος, αποσυνδÝετε üλα üσα δεν εßναι απαραßτητα.

Το τελικü βÞμα ελÝγχου της μητρικÞς εßναι η αφαßρεση της κÜρτας γραφικþν Þ της μνÞμης RAM. ΥπÜρχει περßπτωση η μητρικÞ να Ýχει Ýνα μικρü πλαστικü κλιπÜκι στη θýρα, που κρατÜει σταθερÞ την κÜρτα γραφικþν. Εκτüς απü τη βßδα, θυμηθεßτε να απαγκιστρþσετε κι αυτü για να τη βγÜλετε, με προσοχÞ για να μην σπÜσει. Αν ξεκινÞσετε τον υπολογιστÞ χωρßς κÜρτα γραφικþν Þ μνÞμη RAM, θα Ýχει σαν αποτÝλεσμα η μητρικÞ να βγÜλει μια σειρÜ ηχητικþν προειδοποιÞσεων (μπιπ). Αν χωρßς κÜρτα γραφικþν Þ RAM, η μητρικÞ δεν κÜνει κανÝνα ηχητικü σÞμα τüτε εßτε χρειÜζεται αντικατÜσταση της μητρικÞς Þ του επεξεργαστÞ, Þ και των δýο. Για να βεβαιωθεßτε αν φταßει η μητρικÞ Þ ο επεξεργαστÞς, θα πρÝπει να απευθυνθεßτε σε κÜποιον που Ýχει την υλικοτεχνικÞ υποδομÞ για να μπορÝσει να δοκιμÜσει μια δεýτερη μητρικÞ Þ Ýνα δεýτερο επεξεργαστÞ στον υπολογιστÞ.

Αν στην οθüνη εμφανßζονται στοιχεßα ενεργοποßησης/λειτουργßας του υπολογιστÞ (π.χ. σταματÜει να δεßχνει κÜποια Ýνδειξη "no signal"/"χωρßς σÞμα") αλλÜ δεν δεßχνει καθüλου τα γρÜμματα του BIOS, σημαßνει πως δÝχεται κÜποιο σÞμα απü την κÜρτα γραφικþν, Üρα εßναι πιθανüτερο το σφÜλμα να βρßσκετε στην περιοχÞ της μητρικÞς Þ της μνÞμης . Τüτε βγÜζετε üλη τη μνÞμη RAM και δοκιμÜζετε να ανÜψετε τον υπολογιστÞ. Θα πρÝπει η μητρικÞ να κÜνει μια σειρÜ ηχητικÜ σÞματα (μπιπ), που δεßχνουν πως λεßπει η μνÞμη. Αν δεν κÜνει κανÝνα θüρυβο, το πιθανüτερο εßναι πως η μητρικÞ Ýχει πρüβλημα και χρειÜζεται αντικατÜσταση. Αν ακοýγονται ηχητικÜ σÞματα (μπιπ), προσπαθÞστε να εντοπßσετε αν φταßει μßα απü τις μνÞμες, αν φταßει μßα απü τις θýρες Þ αν το πρüβλημα εßναι στη συνεργασßα δýο τμημÜτων μνÞμης μαζß. Για να γßνει αυτü βÜζετε Ýνα μüνο απü τα τμÞματα της μνÞμης στη μητρικÞ και ξαναδοκιμÜζετε. ΚÜνετε δοκιμÝς σε üλες τις θÝσεις μνÞμης της μητρικÞς και μετÜ δοκιμÜζετε Ýνα-Ýνα και με τα Üλλα τμÞματα.

Τα Windows διαθÝτουν μια εφαρμογÞ για τον Ýλεγχο της μνÞμης RAM. Αν για παρÜδειγμα ο υπολογιστÞς γρÜφει πρÜγματα στη RAM και η RAM επιστρÝφει διαφορετικÜ δεδομÝνα επειδÞ δυσλειτουργεß μπορεß να παρατηροýνται καταρρεýσεις των προγραμμÜτων (crash), μπλε οθüνες και αλλοßωση των αρχεßων του υπολογιστÞ. Τα Windows vista, 7 και 8 διαθÝτουν εφαρμογÞ για διÜγνωση προβλημÜτων μνÞμης του υπολογιστÞ (Memory Diagnostics Tool). Απü τον «Πßνακα Ýλεγχου» , επιλÝγετε «Σýστημα και ΑσφÜλεια» , «Εργαλεßα Διαχεßρισης» , «ΔιαγνωστικÜ μνÞμης των Windows» . Η εφαρμογÞ αυτÞ λειτουργεß γρÜφοντας δεδομÝνα σε κÜθε τομÝα (sector) της μνÞμης (RAM) και μετÜ τα διαβÜζει, ελÝγχοντας με αυτüν τον τρüπο üτι η μνÞμη λειτουργεß κανονικÜ.

ΠηγÝς:
http://www.computerhope.com/issues/ch001089.htm
http://www.howtogeek.com/174068/how-to-identify-which-hardware-component-is-failing-in-your-computer/
http://www.pcsteps.gr/
https://www.youtube.com/watch?v=6goeVrWPxDA (Βιντεοεπßδειξη για διÜγνωση προβλημÜτων μνÞμης του υπολογιστÞ).




    26 Áíáãíþóåéò
    ÐçãÞ: ÓÇÌÅÉÙÓÅÉÓ ÌÁÈÇÔÇ ÔÅ×ÍÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ÕÐÏËÏÃÉÓÔÉÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÊÁÉ ÄÉÊÔÕÁÊÙÍ ÕÐÏÄÏÌÙÍ(à ÔÜîç Åðáë Ôå÷íéêüò Ç/Õ êáé Äéêôýùí Ç/Õ)


Åêôýðùóç